Disco in het verleden

Disco is een genre van dansmuziek die elementen bevat uit funk, soul, pop, en salsa. Het bereikte populariteit in het midden van de jaren 70 tot de vroege jaren 80 van de vorige eeuw. Het eerste publiek van disco in de Verenigde Staten waren clubbezoekers uit de LGBT gemeenschap, Afrikaanse Amerikanen, Italiaanse Amerikanen, Latino, en psychedelische gemeenschappen uit Philadelphia in de late jaren 60 en begin 70. Disco kan worden gezien als een reactie tegen zowel de overheersing van rockmuziek en de stigmatisering van dance muziek van de tegencultuur in deze periode. Het was populair bij zowel mannen als vrouwen, uit veel verschillende achtergronden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Disco_(muziekgenre)

Onderwerpen:

  • De naam
  • Invloed
  • Bekendheid
  • Overgang

 

De naam

De term is afgeleid van discotheek (Frans voor “bibliotheek van grammofoonplaten”, maar het werd vervolgens gebruikt als een term voor nachtclubs in Parijs). In begin 1940, werden de termen disc jockey en DJ gebruikt om radio presentatoren te beschrijven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van de beperkingen die werden opgelegd door de nazi-bezetters, werd in Jazz danszalen in Frankrijk in plaats van live muziek platen afgedraaid. Uiteindelijk kreeg meer dan één van deze jazzpodia de naam discotheek. In 1959 werd deze term in Parijs gebruikt voor alle nachtclubs van deze soort.

Invloed

Dat jaar begon een jonge verslaggever genaamd Klaus Quirini gegevens te selecteren en in te voeren bij de Scotch-Club in Aken, West-Duitsland. In het volgend jaar werd de term gebruikt in de Verenigde Staten voor dat soort clubs, en een soort dansstijl. In 1964, werd discotheek en de afkorting disco gebruikt om een soort mouwloze jurk dat gedragen werd tijdens het bezoeken van een disco ermee gelinkt.

In september 1964, begon Playboy magazine het woord disco, als een afkorting voor discotheek gestijlde nachtclub.

Bekendheid

Bekende 1970 disco artiesten waren Boney M, The Sunshine Band, Bee Gees, The Trammps, Donna Summer, KC and Gloria Gaynor en Chic. Terwijl optredens en zangers veel aandacht van het publiek trokken, waren platen producenten druk doende achter de schermen een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van de “disco sound”. Veel niet-disco artiesten namen disco liederen op tijdens de hoogtepunt van de populariteit van disco’s en films als Saturday Night Fever (1977) en Thank God it is friday (1978) hebben bijgedragen aan de stijging van de disco’s in de mainstream populariteit. Disco was de laatste massale populaire muziek beweging die werd gedreven door de babyboomgeneratie. Disco was een wereldwijd fenomeen, maar zijn populariteit is drastisch gedaald in de Verenigde Staten in 1980, en disco was niet langer populair in de VS. in 1981. Disco Demolition Night, een anti-disco protest gehouden in Chicago op 12 juli 1979, wordt vaak gezien als een factor voor de snelle en drastische achteruitgang van disco.

Overgang

Disco had een belangrijke invloed in de jaren 1980 op de elektronische dansmuziek stijl met de naam House. Disco heeft een aantal weder opwekkingen gehad, waaronder in 2005 met Madonna’s album Confessions on a Dance Floor, en opnieuw in 2013 en 2014, als-disco stijl songs van artiesten als Justin Timberlake, Breakbot, Daft Punk , en Bruno Mars. https://nl.wikipedia.org/wiki/Disco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *