De terugval van de Disco stijl

Disco was de laatste massale populaire muziek beweging die werd gedreven door de babyboomgeneratie. Bekende 1970 disco artiesten waren Boney M, The Sunshine Band, Bee Gees, The Trammps, Donna Summer, KC and Gloria Gaynor en Chic. Terwijl optredens en zangers veel aandacht van het publiek trokken, waren platen producenten druk doende achter de schermen een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van de “disco sound”. Veel niet-disco artiesten namen disco liederen op tijdens de hoogtepunt van de populariteit van disco’s en films als Saturday Night Fever (1977) en Thank God it is friday (1978) hebben bijgedragen aan de stijging van de disco’s in de mainstream populariteit.

Onderwerpen:

  • Disco Demolition Night
  • Daling van de populariteit
  • De naam

 

Disco Demolition Night

Disco was een wereldwijd fenomeen, maar zijn populariteit is drastisch gedaald in de Verenigde Staten in 1980, en disco was niet langer populair in de VS. in 1981. Disco Demolition Night, een anti-disco protest gehouden in Chicago op 12 juli 1979, wordt vaak gezien als een factor voor de snelle en drastische achteruitgang van disco. De anti-disco terugslag, gecombineerd met andere maatschappelijke en radio-industrie factoren, veranderde het gezicht van de pop radio in de jaren na Disco Demolition Night. Beginnend in de jaren 1980, begon country muziek een langzame aantrekkingskracht te krijgen op de Amerikaanse belangrijkste hitlijsten. Het emblematische van de opkomst van de country muziek naar mainstream populariteit was commercieel succesvol in 1980 in de film Urban Cowboy. Ironisch genoeg, was de ster van de film John Travolta, die slechts drie jaar eerder in Saturday Night Fever speelde, een film die disco cultuur gekenmerkte.

Daling van de populariteit

In deze periode van daling in populariteit van de disco, gingen een aantal platenmaatschappijen dicht, werden gereorganiseerd, of werden verkocht. Veel groepen die tijdens de disco periode populair waren hadden moeite om hun succes te behouden. Zelfs degenen die zich probeerden aan te passen aan veranderende muzikale smaak konden dat heel moeilijk doen. The Bee Gees, bijvoorbeeld, had slechts vier top-40 treffers (ondanks het opnemen en het vrijgeven van veel meer dan dat) in de Verenigde Staten na de jaren 70.  De meest opvallende in deze periode was Michael Jackson. Hij hiel in feite ook meer vorming geven aan de stijl.

De naam

De term is afgeleid van discotheek (Frans voor “bibliotheek van grammofoonplaten”, maar het werd vervolgens gebruikt als een term voor nachtclubs in Parijs). In begin 1940, werden de termen disc jockey en DJ gebruikt om radio presentatoren te beschrijven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van de beperkingen die werden opgelegd door de nazi-bezetters, werd in Jazz danszalen in Frankrijk in plaats van live muziek platen afgedraaid. Uiteindelijk kreeg meer dan één van deze jazzpodia de naam discotheek. In 1959 werd deze term in Parijs gebruikt voor alle nachtclubs van deze soort. https://nl.wikipedia.org/wiki/Discotheek

De overgang van de late jaren 70 disco stijlen aan het begin van de jaren 80 dansstijlen werd in de eerste plaats gekenmerkt door de verandering van complexe arrangementen uitgevoerd door grote producties van de studio sessiemuzikanten (inclusief een blazerssectie en een orkestrale strijkers), tot een slankere geluid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Disco

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *